Door Lisanne Barnaart

January 28, 2025

De CPO Startersgids

Denk je eraan om een CPO te starten? In deze gids vind je alle informatie. Zodat ook jij, straks, je eigen woondroom kan waarmaken!

Inleiding

Een CPO staat voor: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Die term klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is een CPO nou eigenlijk precies? Een CPO biedt een oplossing voor onder meer het woningnoodprobleem. Daarnaast kan het een middel zijn tegen eenzaamheid en stimuleert het collectiviteit. Ook hebben veel CPO’s duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Een toekomstbestendige duizendpoot dus! Naast dat een CPO over het algemeen betaalbaarder is dan reguliere woningbouw, heeft ook de maatschappelijke waarde van CPO’s grote slagkracht. De woningen zijn doorgaantoekomstgericht in termen van duurzaamheid én sociale duurzaamheid. CPO’s zijn niet nieuw. Velen zijn je voorgegaan! Het is onze missie om deze informatie beschikbaar te stellen aan iedereen. Laten we samenwerken en van elkaar leren. In dit artikel leggen we uit wat een CPO is, waarom het een slimme keuze kan zijn én hoe jij zelf aan de slag kunt!

Wat is een CPO?

Een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is een manier van woningbouw waarbij een groep mensen gezamenlijk een project opzet om hun eigen woning te latenbouwen. Normaal gesproken koop je een huis of appartement van een projectontwikkelaar wanneer het helemaal af is, maar bij een CPO fungeren deelnemerszelf als opdrachtgever. Op deze manier bepaald niet de projectontwikkelaar, maar jij zelf hoe jouw woning eruit komt te zien. Dit brengt veel voordelen met zich mee, voor zowel jou als bewoner als ook voor de buurt en de mensen om je heen. Jij weet zelf veel beter wat je belangrijk vindt dan een projectontwikkelaar: wanneer je bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk vindt, kan je kiezen voor houtbouw of veel plek voor zonnepanelen en gevelbegroeiing. Wanneer je sociale cohesie met je buren belangrijk vindt, kan je zorgen voor gedeelde gemeenschappelijke ruimten, in of aan je woning. Maar ook wanneer je lichtinval belangrijk vindt, of genoeg slaapkamers voor het hele gezin nodig hebt, is CPO een goede optie. Het is aan jou!

Waarom kiezen voor een CPO?

Nu je weet wat CPO is, ben je misschien nieuwsgierig naar de voordelen. Waarom zou je kiezen voor CPO? Er zijn verschillende goede redenen om deze vorm van woningbouw te overwegen:

1. Zelfregie

Bij CPO bepaal je samen met de andere leden van jouw groep precies hoe jouw woning eruit komt te zien. Van het ontwerp tot de grootte van je kavel. Je bepaalt niet alleen hoe jouw huis eruit ziet, maar je hebt ook wat te zeggen over het ontwerp van de wijk, met bijvoorbeeld groenvoorzieningen of speeltuintjes. Dit betekent dat je zelf de regie in handen hebt en niet hoeft te overleggen met een externe projectontwikkelaar.

2. Duurzaamheid

CPO-projecten kiezen vaak voor duurzame bouwmethoden en energiebesparende technieken, zoals zonnepanelen, isolatiematerialen en systemen voorwarmteterugwinning. Ook kiezen CPO-projecten vaak voor duurzame bouwmaterialen, zoals biobased of houtbouw. Dit zorgt niet alleen voor een lagere ecologische voetafdruk, maar helpt ook om energiekosten te besparen.

3. Sociale cohesie en maatschappelijke waarde

CPO biedt de kans om sterke relaties met je buren op te bouwen. Omdat je als groep samenwerkt, ontstaat er al snel een gevoel van verbondenheid en sociale cohesie. In een tijd waarin eenzaamheid een toenemend probleem is, kan een hechte gemeenschap een belangrijke sociale meerwaarde bieden. CPO-projecten gaan vaak gepaard met gedeelde ruimtes zoals tuinen of gemeenschappelijke kamers, wat het samenkomen stimuleert. Hierdoor scoort het CPO hoog als het gaat om sociale duurzaamheid!

4. Kostenbesparing

CPO-projecten kunnen 10-30% goedkoper uitvallen in vergelijking met regulierwoningbouw. Wanneer je zonder projectontwikkelaars werkt, bouw je tegen de kostprijs. Zo kun je met de groep materialen en diensten gezamenlijk inkopen. Hierdoor profiteer jevan schaalvoordelen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen, zeker als jegezamenlijke prijsafspraken maakt met bouwprofessionals. Ook krijg je als CPO-project soms korting op de grondprijs. Dit gebeurt wanneer de gemeente CPO-projecten wil stimuleren. Informeer bij jouw gemeente of dit het geval is.

5. Minder tijdsdruk dan bij zelfbouw

Als je zelfstandig een huis bouwt, moet je alles zelf regelen. Bij CPO wordt de last verdeeld over de groepsleden, wat resulteert in een efficiënter proces en minder tijd en energie voor elke deelnemer.

Uitdagingen bij een CPO

Zoals bij ieder project zijn er ook nadelen aan het opzetten van een CPO. Gelukkig worden deze vaak overstegen door de voordelen. Toch is het belangrijk om te weten waar je aan begint en je het proces niet onderschat. Hieronder hebben wij een kort lijstje samengesteld van mogelijke uitdagingen:

Eigen financiering is noodzakelijk in de beginfase, aangezien je pas later een hypotheek kunt krijgen. Om kosten als de bouwtekeningen en leges voor de vergunningen te betalen, heb je eigen middelen nodig.

Geduld is vereist, omdat afhankelijk van verschillende factoren, een CPO-project vaak tussen de drie en tien jaar duurt. Er is veel afstemming en samenwerking nodig met toekomstige buren, en dit kan een tijdrovend proces zijn.

Verschillende meningen kunnen leiden tot discussie, vooral als veel mensen betrokken zijn bij de besluitvorming. Een professional kan dan helpen om de vergaderingen in goede banen te leiden.

Organisatievermogen binnen de groep is essentieel. Er komt veel op je af, vooral als je samenwerkt met mensen uit verschillende beroepen en leefwerelden.

Hoe start je een CPO?

Je hebt gekozen voor een CPO. Wat zijn de volgende stappen?

Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een fantastische manier om een droomhuis te realiseren… Maar waar begin je? Wil je een gebouw ombouwen, of sla je handen ineen en bouw je liever meteen een hele wijk? Na het dromen is je vooraf inlezen en je laten informeren heel belangrijk. Daarom zijn hier de belangrijkste stappen om je project op weg te helpen:

Stap 1: Vorm een groep

Het succes van een CPO-project begint met de juiste mensen. Zoek naar mensen die dezelfde woonwensen en doelen delen. Dit kunnen vrienden, familieleden, of zelfs toekomstige buren zijn. Via platforms zoals CrowdBuilding kun je andere geïnteresseerden vinden. Zorg ervoor dat jullie wensen, verwachtingen en doelen goed op elkaar zijn afgestemd. In het beginstadium start je idealiter met een kleine maar stevige groep van ongeveer vijf tot tien mensen. Het is belangrijk dat je je als groep ontwikkelt op basis van gedeelde waarden en belangen. Het opbouwen van vertrouwen en communicatie tussen de groepsleden is cruciaal, net als het ontwikkelen van een gezamenlijke visie. Maak gebruik van elkaars sterke punten en zorg voor betrokkenheid van iedereen.

Stap 2: Oprichten van een vereniging

Wanneer de basis van je groep en je ideeën solide zijn, is het tijd om een vereniging op te richten. Dit zorgt ervoor dat alle deelnemers een gelijke stem krijgen in het besluitvormingsproces en dat beslissingen gezamenlijk worden genomen. De vereniging legt zaken zoals jullie visie en missie voor het project vast in de statuten. Een formele vereniging biedt structuur en zekerheid, waardoor de samenwerking gedurende het project vlotter zal verlopen. In dit stadium is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verantwoordelijkheden van elk lid en de processen binnen de vereniging.

Stap 3: Locatie zoeken

Een geschikte locatie voor je CPO-project vinden, is vaak een van de grootste uitdagingen. Locaties kunnen beschikbaar komen via gemeenten, project ontwikkelaars, of particulieren. Gemeenten bieden soms kavels aan speciaal voor CPO-projecten, wat een groot voordeel kan zijn. Het is belangrijk om je goed te oriënteren op mogelijke locaties en regelmatig contact te houden met de gemeente voor updates over beschikbare grond. Steeds meer gemeentenen platforms zoals CrowdBuilding bieden kavels aan voor CPO-initiatieven. Dit is een goede gelegenheid om passende plekken voor je project te vinden en te verkennen.

Stap 4: Stel een plan en programma van eisen (PVE)

Zodra de locatie vastligt, is het essentieel om een plan van eisen op te stellen. In dit document wordt vastgelegd wat de groepsleden precies willen van de woningen en het project als geheel. Het kan gaan om specifieke eisen, over bijvoorbeeld duurzaamheid, ruimte, gezamenlijke voorzieningen of omgevingsaspecten. In het plan leg je ook vast wat voor soort architect je zoekt. Het programma van eisen is het basisdocument voor je ontwerp en de verdere uitvoering van het project. Je moet hierbij rekening houden met de wensen van de groep en wat haalbaar is binnen het beschikbare budget.

Stap 5: Kosten en financiering

Door het hele proces heen maak je kosten. Daarom is financiering niet één specifieke stap, maar loopt dit door het hele CPO-project heen. In de beginfase moeten bepaalde startkosten betaald worden, zoals de oprichting van de vereniging en de eerste kosten voor architecten, juridische begeleiding of het aanvragen van vergunningen. Rabobank biedt bijvoorbeeld specifieke bijdragen voor CPO-projecten om deze initiële kosten te dekken. Wanneer het project eenmaal op het spoor is, moet je als groep ook samen kijken naar hoe elk lid zijn deel kan bijdragen. In dit stadium is het noodzakelijk om te weten wat elk lid kan lenen en welke financiering ze kunnen verkrijgen. Leden kunnen een hypotheekaanvragen, maar bij CPO-projecten zijn de voorwaarden mogelijk anders dan bij reguliere woningfinanciering, dus het is belangrijk om de mogelijkheden van banken en groepsleningen goed te onderzoeken.

Stap 6: Schakel experts in

Voor de uitvoering van een CPO-project is het essentieel om de juiste professionals in te schakelen. Dit is niet een specifieke stap in het proces, maar loopt door alle fases heen. Denk in ieder geval aan:● Architect: Helpt bij het ontwerp van de woningen en het bouwen van duurzame en esthetisch aantrekkelijke huizen.

Bouwkundig ingenieur: Geeft advies over de technische haalbaarheid van het project en zorgt ervoor dat alles voldoet aan de bouwvoorschriften.

Procesbegeleider: Zorgt voor structuur en houdt het project op koers, zodat alles op tijd en binnen budget gerealiseerd wordt.

Duurzaamheidsadviseur: Zorgt ervoor dat het project voldoet aan de wensen op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.

Installatieadviseur: Zorgt ervoor dat het project over een integraal installatieontwerp beschikt dat voldoet aan de huidige duurzaamheidseisen en de wensen van de opdrachtgever.

Aannemer: Gaat het gebouw bouwen! Voor die tijd denkt de aannemer mee over de haalbaarheid van jullie ontwerp. Samenwerking met deze experts is cruciaal om ervoor te zorgen dat het ontwerp en de uitvoering van het project zowel financieel haalbaar als technisch mogelijk zijn.

Stap 7: Ontwerp

Samen met de architect gaan jullie aan de slag met het voorlopig ontwerp. Je gaat de VO-fase in. In deze fase gaat de architect uitzoeken hoe er van jullie wensen een gebouw kan worden gemaakt. Als het voorlopig ontwerp af is, keuren jullie deze als groep goed. Na het voorlopig ontwerp gaan de architecten aan de slag met het definitief ontwerp, jullie gaan de DO-fase in. In het definitief ontwerp worden belangrijke ontwerpkeuzes definitief. Bijvoorbeeld wat voor soort materialen er gebruikt gaan worden. In het definitiefontwerp wordt ook rekening gehouden met het financiële plaatje. Nadat het definitief ontwerp definitief geworden is, kijkt een constructeur naar de veiligheid van jullie gebouw en gaat de installatieadviseur aan de slag met het technisch ontwerp (TO)

Stap 8: Aannemer selecteren

Nadat het ontwerp definitief is, komt de aannemer in beeld. Er zullen gesprekken volgen met het ontwerpteam. Aan tafel zitten jullie, de architect, de installatieadviseur, de aannemer en eventuele andere adviseurs. Samen wordt er gekeken of de plannen uitvoerbaar zijn en waar eventuele kostenbesparingen mogelijk zijn. Tijdens deze gesprekken wordt de haalbaarheid van het project bepaald. Zorg ervoor dat de aannemer ervaring heeft met dit soort projecten, en stem goed af over het budget en de planning. De keuze van de juiste aannemer is belangrijk voor zowel de kwaliteit van het werk als de doorlooptijd van het project. Net als bij de architect, is het ook bij de keuze voor een aannemer raadzaam om meerdere offertes op te vragen en deze zorgvuldig te vergelijken. Kijk ook op CrowdBuilding voor de juiste experts

Stap 9: Haalbaarheid bepalen

Bij een CPO-project is het van groot belang om te controleren of de plannen haalbaar zijn. Dit betekent het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, dat bijvoorbeeld bestaat uit:

Financiële analyse: Beoordeel of het budget van de groep groot genoeg is om de plannen te realiseren.

Stedenbouwkundige mogelijkheden: Controleer of de locatie en het ontwerp voldoen aan de regels en wensen van de gemeente en omgeving.

Juridische aspecten: Zorg ervoor dat alle documenten, vergunningen en contracten in orde zijn.

Bouwkundige mogelijkheden: een constructeur bepaalt samen met de architect, installatieadviseur en de aannemer of het gebouw veilig, logisch en prettig ingedeeld is en of de plannen haalbaar zijn binnen het beschikbare budget. Externe adviseurs spelen hier een cruciale rol in. Wacht niet te lang met het zoeken naar een architect, financieel adviseur, aannemer en installatieadviseur. Met hun ervaring en expertise kunnen zij veel beter inschatten wat de mogelijkheden zijn dan jij dat zelf kan. Ook kunnen zij meedenken over eventuele kostenbesparingen en duurzaamheidsopties.

Stap 10: Vergunningen en onderzoeken

Voordat de bouw kan starten, moeten er verschillende vergunningen en onderzoeken plaatsvinden. Dit omvat de aanvraag van de omgevingsvergunning. Deze vergunning is nodig om het project officieel goedgekeurd te krijgen door de gemeente en zorgt ervoor dat het bouwplan voldoet aan het bestemmingsplan, regelgeving en veiligheidsnormen. De omgevingsvergunning is het belangrijkste document, zonder deze mag de bouw niet beginnen. Je team van experts kan meestal helpen bij het aanvragen van deze vergunningen.

Stap 11: Start met de bouw

Nu de bouwtekeningen goedgekeurd zijn, en je de omgevingsvergunning binnen hebt, kan de daadwerkelijke bouw beginnen. De bouw wordt uitgevoerd op basis van de ontwerptekeningen die zijn goedgekeurd door de architect en goedgekeurd door de gemeente. Gedurende de bouwperiode is het belangrijk om regelmatig de voortgang te controleren, het budget bij te houden en te zorgen voor goed overleg tussen alle betrokken partijen.

Stap 12: Oplevering en huisregels

Bij de oplevering wordt het project officieel afgerond en kunnen de bewoners hun nieuwewoningen betrekken. Dit is het moment waarop de droom werkelijkheid wordt. Eenmaal geïnstalleerd, is het belangrijk om duidelijke huisregels op te stellen, deze leg je vast in het huishoudelijk reglement. Zaken als, hoe worden gemeenschappelijke ruimtes gebruikt, Wat zijn de afspraken over nieuwe buren, Hoe worden er beslissingen gemaakt, kunnen hierin worden vastgelegd.

Locaties

Waar kan ik mijn CPO bouwen?

Een van de voornaamste dingen die je nodig hebt om een CPO te realiseren is een locatie. Ofwel: Bouwgrond. Elke locatie die de gemeente heeft goedgekeurd als geschikte bouwgrond, is een geschikte locatie voor jouw CPO. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je zo’n geschikt stuk bouwgrond kan vinden, en wie het zijn die die gronden uitgeven.

1. Gemeentelijke kavels

Veel gemeenten reserveren specifieke kavels voor CPO-projecten. Deze zijn vaak in nieuwe of up-coming wijken. Deze kavels zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente via lokale nieuwsberichten en via de website van Crowdbuilding. Sommige gemeenten werken met een grondbeleid dat zelfbouwprojecten, zoals CPO, stimuleert. Dan krijgen CPO-projecten voorrang en in sommige gevallenkorting op bijvoorbeeld de grondprijs. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de desbetreffende gemeente.

2. Particuliere grond

Sommige bouwgrond is in handen van privé-eigenaren. Privé-eigenaren kunnen hun percelen beschikbaar stellen voor een CPO-project. Dit vereist vaak meer onderhandelingen, maar biedt ook flexibiliteit in de locatiekeuze. Denk bijvoorbeeld aan boerenerven. In contact komen met privé-eigenaren die hun grond beschikbaar willen stellen voor de bouw van een CPO kan een uitdaging zijn, want hoe krijg je deze mensen in beeld? In lokale nieuwsbrieven, sociale media en lokale makelaars vind je soms meer informatie.

3. Projectontwikkelaars

Projectontwikkelaars met plannen voor grootschalige nieuwbouwprojecten bieden soms ruimte voor CPO-projecten. Neem hiervoor contact op met projectontwikkelaars of kijk op de website van de gemeente naar de uitbreiding en nieuwbouwplannen van steden en dorpen.

4. Leegstand of herontwikkelingslocaties

Met steun van gemeenten en/of investeerders kan je soms verouderde industrieterreinen, leegstaande gebouwen of agrarische grond laten her ontwikkelen voor woningbouw. Dit zouden ook geschikte locaties zijn voor een CPO. Hierover kun je je laten informeren bij de gemeente.

5. Verbindende initiatieven

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen en zelfbouwverenigingen kunnen ook kavels aanwijzen. Een platform als Crowdbuilding biedt ondersteuning bij het vinden van bouwlocaties. Vaak zijn er ook gemeentelijke initiatieven die dat zelfde doen. Ze verbinden geïnteresseerden en geven inzicht in beschikbare kavels. Kijk hiervoor op de website van Crowdbuilding en op de website van de desbetreffende gemeente.

Kosten

Wat kost een CPO?

Hoeveel een CPO kost varieert per project. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld: locatie, grootte van het project, materiaalkeuze, ontwerpkeuze en ga zo maar door. Hier zijn de belangrijkste kostenposten en een inschatting wat je ongeveer kunt verwachten.

1. Grondkosten

De grondkosten zijn gemiddeld €200 tot €500 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de locatie (stedelijk of landelijk). Gemeenten kunnen kavels die specifiek voor CPO's zijn aanbieden tegen lagere prijzen, vooral als het project voldoet aan sociale en duurzame doelstellingen. Het is goed om je vooraf te laten informeren of deze opties er zijn.

2. Bouwkosten

Inschatting van de Basisprijs: €1.500 tot €2.500 per vierkante meterwoonoppervlak voor een standaard woning. Luxe of duurzame materialen kunnen de kosten verhogen naar €3.000 per vierkante meter of meer.

3. Ontwerp- en advieskosten

Architecten, adviseurs en procesbegeleiders vragen meestal per partij 5-10% van het totale projectbudget. Dit kan variëren van €10.000 tot €50.000 per woning, afhankelijk van de complexiteit en schaal van het project.

4. Gemeentelijke kosten en vergunningen

Voor leges en vergunningen moet je rekening houden met 2-5% van de totale bouwkosten. Dit geld betaal je aan de gemeente. In sommige gemeenten zijn deze kosten voor CPO’s lager dan voor regulierbouwprojecten. Hierover kan je informatie opvragen bij de gemeente.

5. Onvoorziene kosten en reserves

Houd 10-15% van het totale budget als reserve aan voor onvoorziene uitgaven

6. Duurzaamheid en extra voorzieningen

Optionele investeringen: zonnepanelen, warmtepompen of groene daken: €15.000tot €50.000 per woning. Ook gemeenschappelijke voorzieningen zoals een gedeelde tuin of werkruimtekunnen extra kosten met zich meebrengen.

Financiering

Hoe financier je een CPO?

Het financieren van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kan complot zijn, omdat het proces meer eigen initiatief en planning vereist dan traditionele woningbouw. Hieronder hebben we de mogelijkheden op een rijtje gezet:

1. Eigen vermogen

Deelnemers brengen vaak een deel van hun eigen (spaar)geld in voor het dekken van initiële kosten, zoals advies- en ontwerpkosten. Banken willen graag zien dat deelnemers financieel betrokken zijn. Een eigeninbreng toont aan dat je financieel betrokken bent, wat de kans op een lening vergroot.

2. Hypotheek

Banken zoals Rabobank, Triodos, en andere duurzaamheidsgerichte instellingenbieden speciale CPO-hypotheken aan, informeer hiervoor bij de bank zelf. Een hypotheek kan worden verstrekt op basis van de bouwkosten, de eigen inleg en de toekomstige waarde van de woning. In een vroeg stadium kan een bouwdepot worden geopend om bouw gerelateerde kosten te financieren. Je kan de ingeschatte bouwkosten laten berekenen door een gespecialiseerd bureau.

3. Groepsleningen

Veel CPO-groepen sluiten gezamenlijke leningen af om de initiële ontwikkelkosten te dekken. Dit kunnen leningen zijn voor het kopen van de grond, het betalen vaneen architect of het regelen van vergunningen. Zo’n groepslening vereist duidelijke afspraken over de terugbetaling en garanties het is belangrijk om deze afspraken op papier te zetten.

4. Subsidies

Gemeenten en provincies bieden vaak subsidies voor CPO-projecten, vooral als deze bijdragen aan sociale cohesie, duurzaamheid of betaalbare woningen. Enkele voorbeelden:○ Stimuleringssubsidies voor procesbegeleiding of duurzaamheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld: het Stimuleringsfonds (SVN) van de Gemeente Amsterdam.○ Subsidies voor starters. Voor meer subsidies kijk op de website van de gemeente, provincie en het rijk.

5. Grondkosten

Gemeenten die CPO projecten willen stimuleren geven soms korting op de kostprijs van de bouwgrond of werken met gunstige betalingsvoorwaarden. Grondkosten kunnen in termijnen worden betaald, afhankelijk van de afspraken met de gemeente of de grondeigenaar. Informeer tijdig wat de mogelijkheden zijn!

6. Crowdfunding

Als je niet genoeg eigen geld hebt kan crowdfunding worden ingezet om een deel van de ontwikkelkosten te dekken. Dit wordt vaak gecombineerd met gemeentelijke stimulering subsidies en leningen.

7. Professionele begeleiding

Een CPO opzetten is een lang en complex proces. Het inhuren van een procesbegeleider en/of financieel adviseur kan helpen om een solide financieringsplan op te stellen. Dit zal ook zorgen voor overzicht en rust. Organisaties zoals CrowdBuilding en gespecialiseerde banken kunnen hierbij ondersteuning bieden.

Tips voor succes

Hoe maak ik mijn woondroom mijn woonwerkelijkheid?

Maak een financieel plan: Bereken de kosten en opbrengsten van het projectzorgvuldig en houd rekening met onvoorziene uitgaven. Schakel zo nodig een financieel adviseur in en iemand die de bouwkosten kan berekenen.

Werk samen met experts: Adviseurs en procesbegeleiders kunnen helpen om subsidies en financieringsopties optimaal te benutten. Gebruik de kennis die er is!

Goedkeuring van banken: Zorg dat de groep een duidelijke visie en een goed onderbouwd plan presenteert aan potentiële financiers.

Lees verhalen uit de praktijk: CPO's komen er in alle soorten en maten. Zo zijn er Tiny House CPO’s, maar ook ecodorpen en zelfbouwstraten voor Starters. Leer van andere CPO projecten, hoe zij het hebben aangepakt, wat de mogelijkheden zijn.

Ja, ik wil dit! En nu?

Ben je na het lezen van deze gids he-le-maal enthousiast geworden? En loopt jouw hoofd al over met allerlei concrete vragen? Neem dan contact op met een gemeente, bank of gespecialiseerd platform als Crowdbuilding en kom er achter hoe jouw woondroom jouw woonwerkelijkheid kan worden!

CrowdBuilding is hét platform om samen te werken aan innovatieve woonprojecten. Of je nu een kavel zoekt, een groep wilt starten of experts wilt inschakelen, CrowdBuilding biedt alle tools en inspiratie die je nodig hebt.

Ontdek projecten: Van CPO’s tot Wooncoöperaties

Leer van experts: Toegang tot een kennishub met waardevolle informatie.

Vind locaties: Vind bouwkavels in jouw gewenste regio.

Krijg updates: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Meld je aan bij CrowdBuilding en kom in contact met andere projecten en mensen met dezelfde woondroom!