Woningbouw moet niet alleen aan projectontwikkelaars worden overgelaten. Lokale burgerinitiatieven leveren betere woningen en een sterkere samenleving op!
De woningnood in Nederland is niet alleen een kwestie van aantallen, maar vraagt ook aandacht voor duurzaamheid, sociale cohesie en maatwerk. Het huidige beleid, dat sterk gericht is op grote marktpartijen, gaat vaak ten koste van maatschappelijke en ecologische waarden. Grootschalige projecten resulteren vaak in gestandaardiseerde woningen die niet aansluiten bij de diverse behoeften van de samenleving.
Burgerinitiatieven, zoals wooncoöperaties, bieden daarentegen betaalbare, duurzame en gemeenschapsgerichte oplossingen. Voorbeelden zoals De Warren in Amsterdam en Ebbingehof in Groningen bewijzen dat collectieve projecten hoge duurzaamheidsambities en sociale meerwaarde kunnen combineren. Gemeenten spelen hierin een cruciale rol door bouwgrond beschikbaar te stellen en dergelijke initiatieven actief te ondersteunen.
In et artikel pleit Tjeerd Haccou voor een quotum van 20% gemeenschappelijke woningbouw in gemeentelijke plannen, een revolverend leenfonds om zelfbouw toegankelijk te maken, en meer focus op hergebruik van bestaande gebouwen. De woontop op 11 december moet inzetten op een langetermijnvisie die gemeenschappen versterkt en burgercollectieven centraal stelt.