Een woonomgeving waar duurzame materialen worden gebruikt, energie zelf wordt opgewekt, afval wordt hergebruikt en misschien zelfs voedsel wordt verbouwd. Een Ecodorp is een woongemeenschap waar zo slim en respectvol mogelijk wordt omgegaan met onze planeet en haar grondstoffen. Maar het draait ook om goed omkijken naar en goed omgaan met elkaar.
In Nederland zijn al verschillende goede voorbeelden van zelfvoorzienende ecodorpen te vinden. Vroeger hadden deze een beetje een geitenwollen sokken-imago, maar samen duurzaam willen wonen is allang niet zo alternatief meer. Er zijn nu ook moderne ecodorpen waar wordt geëxperimenteerd met zowel high- als low-tech oplossingen. Denk aan vertical farming, aquaponics of een smart grid waarmee je collectief energie opwekt, opslaat en verdeelt. Je kunt tegenwoordig zelfs een eigen cryptomunt creëren waarmee je een lokale economie voor je community kunt opzetten. Samen met nieuwe buren geef je zelf vorm aan de ecologische manier van leven – en soms ook werken – die bij je community past.
In een ecodorp werk je samen aan duurzame en maatschappelijke doelstellingen, zoals de regeneratie van de natuur in jullie dorp, het creëren van lokale gezonde voedselsystemen en het bijdragen aan klimaatdoelstellingen.
Om een ecodorp te vormen, is een minimale groepsgrootte van acht mensen nodig. Zijn jullie met minder, maar willen jullie toch samen ecologisch en sociaal wonen? Dat kan natuurlijk ook.
Laat op CrowdBuilding weten waar jij een ecodorp zou willen beginnen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Wanneer je met je bouwgroep een ecodorp wilt stichten, koop en ontwikkel je gezamenlijk de grond. Er zijn allerlei constructies mogelijk, en de financieringsvorm hangt sterk af van de gekozen constructie.
Je kunt ervoor kiezen om een wooncoöperatie op te richten, waarbij de coöperatie eigenaar is van de te bouwen woningen en deze verhuurt aan de bewoners. Een andere optie is een model waarbij de woningen eigendom zijn van de bewoners, en er een aantal gemeenschappelijke gebouwen en gedeelde groene ruimtes zijn, zoals bijvoorbeeld een moestuin.
Het is een goed idee om gemeenten in de omgeving waar jullie graag zouden willen wonen, te polsen over hoe zij tegenover het idee voor een ecodorp staan. Een gemeente die mee wil werken, kan jullie veel tijd besparen.
De gemeente kan ook aangeven of er locaties zijn die geschikt kunnen zijn of kan jullie tips geven over waar verder te kijken. Het erf en de landerijen van een boer die stopt met zijn bedrijf, kan bijvoorbeeld een goede mogelijkheid zijn. Denk er wel aan dat jullie een bestemmingswijziging naar de bestemming 'wonen' zullen moeten aanvragen.
Je kunt bij een bestaande groep aansluiten, maar ook een geheel nieuw initiatief starten, bijvoorbeeld op CrowdBuilding. Wanneer je een nieuw ecodorp initiatief start is het goed om je licht op te steken bij bestaande ecodorpen in Nederland. Zij hebben immers het hele traject doorlopen en kunnen je van waardevolle tips voorzien.
Wanneer je daarna de volgende stappen doorloopt, kom je vanzelf verder:
Wil je meer weten? Op de site van GEN-NL, Ecodorpen netwerk Nederland, vind een kaart van ecodorpen in Nederland. Ook vind je er veel informatie over het starten van een eigen ecodorp initiatief. Inspirerende praktijkvoorbeelden vind je bij Ecodorp Boekel, Aardehuis Olst, Ecodorp Allemansland en Ecodorp Land van Aine. Ontdek daarnaast de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Vaak blijven woondromen zoals ecodorpen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Ecodorpen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten