Een goed gebalanceerde generatiemix in een collectief woongebouw is voor veel bouwgroepen een belangrijke factor. En er zijn genoeg redenen waarom dat zo is.
Samenwonen met mensen van allerlei leeftijden in een collectief woonproject heeft veel voordelen. Voor oudere mensen is er altijd iemand in de buurt die even een boodschap kan doen of helpt met een klusje, en voor jongere bewoners is het vinden van een zorgzame oppas snel geregeld. Dit was vroeger heel vanzelfsprekend, toen dorpen nog klein waren en er geen voorzieningen voor ouderen bestonden. Tegenwoordig voelen steeds meer mensen de behoefte om op een plek te wonen waar jong en oud samenleven en elkaar ondersteunen. Zo ontstaat een levensloopbestendige woonomgeving met allerlei sociale en duurzame pluspunten.
Je kunt natuurlijk ook samen met je eigen ouders of kinderen en kleinkinderen in hetzelfde gebouw wonen, waardoor mantelzorg of een hypotheek makkelijker te organiseren is. Naast de praktische voordelen is het ook heel gezellig om buren van alle leeftijden om je heen te hebben. Zo zorg je een beetje voor elkaar en creëer je een hechte gemeenschap waar niemand zich alleen hoeft te voelen.
Meergeneratiewonen, of ‘intergenerationeel wonen’, kan in allerlei vormen. Bijvoorbeeld in een hofje met gedeelde tuin, in een oude boerderij met je familie, of een groot huis in de stad. Maar ook in een tiny house community of wooncoöperatie. Wanneer het belangrijk voor je is dat meerdere generaties een plek hebben in jouw woonomgeving, is het goed om een project te starten of te zoeken dat deze waarde hoog in het vaandel heeft staan.
Waar zou jij in een meergeneratiewoning willen wonen? Ontdek op CrowdBuilding hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Een meergeneratiewonen-project kan in allerlei vormen worden gerealiseerd, zoals een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) of een wooncoöperatie. De financiering is een belangrijk aspect van elk collectief bouwproject. Wanneer je als groep een helder plan en een begroting hebt opgesteld, je je hebt verenigd en er een locatie in beeld is, kun je met een bank in gesprek gaan. Zorg dat je duidelijkheid hebt over de bouwkosten, wat de groep zelf kan inleggen en wat er gezamenlijk en individueel gefinancierd moet worden.
Banken doen steeds meer ervaring op met het financieren van collectieve woonvormen. Dat is prettig, want zo kunnen ze jouw groep van goed advies voorzien. Ook hebben ze soms specifieke producten ontwikkeld voor bouwgroepen, zoals bij de Rabobank en Triodos bank. Op onze pagina over wooncoöperaties vind je meer informatie over de financiering van deze woonvorm.
Of het nu om vijf woningen gaat of om vijftig, de gemeente is vaak de aangewezen instantie om je zoektocht naar een kavel te starten. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om regelmatig grond aan te bieden speciaal voor particuliere bouwgroepen. Ze hebben vaak ook een ‘kaartenbak’ waarin bouwgroepen worden geregistreerd. Als er een kavel beschikbaar komt, kunnen ze meteen de aanwezige bouwgroepen in de kaartenbak benaderen. Het is dus belangrijk om in die kaartenbak opgenomen te worden.
Zorg dat je als groep een duidelijk plan hebt, zodat je weet hoe groot de kavel moet zijn en welke voorzieningen belangrijk voor jullie zijn.
Overweeg je een project te starten met familie of vrienden? Of sluit je liever aan bij een bestaand meergeneratiewonen-project? Meld je dan gratis aan op CrowdBuilding. Hier vind je bestaande projecten en bouwkavels, en kun je jouw eigen project delen om in contact te komen met anderen in de regio die dezelfde woondroom hebben.
Met de volgende tips kom je zeker verder:
Meer weten? Inspirerende voorbeelden van meergeneratiewonen vind je bij Woongemeenschap Eikpunt, meergeneratiehof Kas&Co en meergeneratiehof Zuidlaarderhof.
Vaak blijven woondromen zoals meergeneratiewonen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg meergeneratiewonen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten