Droom je van het buitenleven in harmonie met de natuur, maar ben je bang dat het saai wordt in je eentje in het bos? Je hoeft niet alleen in een hutje op de hei te gaan zitten wanneer je natuurlijk wilt wonen. Met een bouwgroep een natuur-inclusief paradijs bouwen is misschien de oplossing!
Veel mensen voelen de behoefte om meer in contact met de natuur te wonen en te leven, in een gemeenschap van mensen die ook graag goed voor de natuur zorgen. Er zijn veel projecten en bouwlocaties in Nederland die dichtbij bos of andere natuur liggen, soms zelfs er middenin.
Hoe mooi is het om samen met een groep leuke mensen een woonplek te realiseren waar je kunt genieten van de rust van een natuurlijke omgeving, maar waar je toch ook gezelligheid om je heen hebt? Samen met je buurvrouw een rondje hardlopen in het bos, 's avonds kastanjes roosteren rond een vuurtje en natuurlijk altijd vriendjes voor de kinderen in de buurt waarmee ze fantastische boomhutten kunnen bouwen.
Natuurlijk wonen kan in allerlei vormen: een tiny house community, een ecodorp, of een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).
Laat hieronder weten waar jij bosrijk zou willen wonen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
De financieringsvorm hangt af van de vorm van jullie natuurlijk wonen-bouwproject. Om gezamenlijk woningen te kunnen bouwen, in de natuur, op de rand van de natuur, of elders, heb je een helder beeld nodig van wat jullie gemeenschappelijk en individueel gaan aankopen. Zorg dus voor een duidelijk ruimtelijk plan voordat je naar de bank stapt. Daarnaast hebben alle deelnemers afzonderlijk een goed overzicht nodig van wat zij aan hypotheeklasten kunnen dragen. Een CPO-hypotheek kun je bij steeds meer banken afsluiten.
Soms zijn er ook gemeentelijke of provinciale fondsen en subsidies waar jullie project voor in aanmerking kan komen, bijvoorbeeld om duurzaam bouwen te stimuleren. Vraag hiernaar bij de gemeente en provincie waar je gaat bouwen.
Jullie gaan op zoek naar een bouwkavel met specifieke kenmerken, namelijk gelegen in of naast de soort natuur waar jullie naar verlangen. Dat kan een bosrijk gebied zijn, of juist waterrijk, of misschien wel nabij heide of duinen. Jullie hebben grond nodig met de bestemming wonen. Grond met bestemming natuur zal in de regel niet makkelijk omgezet worden naar een woonbestemming. Dat is maar goed ook, we hebben niet heel veel natuur in Nederland, en het zou zonde zijn als we daar allemaal woningen zouden bouwen. Maar er zijn echt wel mogelijkheden. Juist aan de randen van dorpen en steden, waar hoogbouw niet goed past, kan een collectief bouwproject met aandacht voor natuurbeheer zeer welkom zijn.
Ga eerst in gesprek met gemeenten in de omgeving waar jullie willen wonen. Zijn er misschien kavels die de gemeente speciaal voor een collectieve bouwgroep wil inzetten? Misschien is er wel een plek waar de gemeente nu een probleem heeft dat jullie kunnen oplossen, zoals het afbreken van verwaarloosde bebouwing. Jullie project zou zomaar heel mooi kunnen aansluiten op doelstellingen die de gemeente heeft, en een oplossing kunnen bieden voor een vraagstuk van de gemeente. Zoek de win-win!
Je kunt op CrowdBuilding zoeken of er een bestaand initiatief is waar je bij kunt aansluiten, maar je kunt natuurlijk ook zelf een natuurlijk-woneninitiatief beginnen. Alles begint met het op papier zetten van je woondroom en dit gaan delen met anderen, bijvoorbeeld door een project aan te maken hier op CrowdBuilding. Wat is er nu leuker dan met elkaar te gaan dromen en plannen over jullie natuurrijke nieuwe buurtje?
Als je deze stappen doorloopt, kom je zeker verder:
Zou je nog meer willen lezen over natuurlijk wonen? Inspirerende voorbeelden vind je bij CPO Veld Hof, Woongemeenschap Oererf, CPO Zandparelacker en CPO Hollandse Hout. Ontdek daarnaast de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Vaak blijven woondromen zoals natuurlijk wonen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg natuurlijk wonen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten