Stel je eens voor dat je een woning kon maken in die oude school, kerk of fabriek waar je regelmatig voorbij rijdt. Met een bouwgroep kun je van zo'n authentiek gebouw een ultieme woonruimte maken!
Met hoge plafonds, grote ramen, veel ruimte en een eigen karakter, kunnen dit soort gebouwen worden getransformeerd in de mooiste, unieke en functionele huizen. Dit soort gebouwen lenen zich vaak goed voor een open ontwerp met vides die de hoogte tot z'n recht laten komen. Deze gebouwen lenen zich ook goed voor bouwgroepen. Als bewoner heb je je eigen appartement en deel je de brede trappen, binnenhoven en overtollige ruimtes met je buren. Die gezamenlijke ruimtes kunnen in samenspraak elke gewenste invulling krijgen.
Als groep is het ook mogelijk om een oud gebouw een duurzaam gebouw te maken. Bij de renovatie kun je bijvoorbeeld samen kiezen om te investeren in goede isolatie, zonnepanelen of andere duurzame, slimme technologieën. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en verlaag je op termijn je woonlasten.
Waar zou jij een Oud Gebouw willen transformeren? Ontdek op CrowdBuilding hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Het collectief financieren van de transformatie van een oud gebouw naar woningen begint met een gezamenlijke investering. Elk lid draagt een deel van het benodigde kapitaal bij, wat de basis vormt voor verdere financiering. Dit kan via een gezamenlijke rekening of een coöperatieve rechtsvorm, zoals een vereniging of stichting, die het eigendom beheert.
Naast eigen inbreng voor de initiatief en planfase kan doormiddel van een collectieve hypotheek of lening bij een bank het pand en de verbouwing worden gefinancierd. Sommige banken, zoals Triodos of Rabobank, bieden speciale leningen voor wooncoöperaties of collectieve zelfbouwprojecten.
De overheid en gemeenten stimuleren herbestemming en duurzaam bouwen met subsidies en fondsen. Denk aan de Woningbouwimpuls of gemeentelijke subsidies voor de herontwikkeling van leegstaand vastgoed. Woningcorporaties en organisaties zoals het Nationaal Restauratiefonds verstrekken leningen voor de herbestemming van monumentale panden, wat kan helpen bij de financiering van collectieve projecten. Daarnaast zijn er speciale subsidies voor verbouwing en behoud van rijksmonumenten.
Het transformeren van collectief vastgoed naar woningen begint met een haalbaarheidsonderzoek. Dit omvat de bepaling van de aantal woningen, een technische beoordeling van het gebouw om te zien of het geschikt is voor bewoning en een financiële inschatting van de kosten en opbrengsten.
Vervolgens moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Als het gebouw geen woonbestemming heeft, is een wijziging nodig. Ook moeten de bouwvoorschriften en milieueisen in acht worden genomen, zoals brandveiligheid, isolatie en energieprestaties.
In de ontwerpfase, waarin een architect en aannemer een functioneel en aantrekkelijk woningontwerp maken, wordt gekeken naar de verdere inpasbaarheid van woningen in de oude context. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften van de toekomstige bewoners zoals woontypen en collectieve ruimtes. Ook duurzaamheid speelt een grote rol, met de mogelijkheden om het pand direct ook te verduurzamen.
En leegstaand kantoor, fabriek of school biedt een unieke kans voor herontwikkeling. Samen onderzoek je de mogelijkheden, bepaal je de indeling en integreer je jouw eigen duurzaamheidsambitie. Kies je juridische structuur zoals een coöperatie of vereniging en combineer eigen inbreng met subsidies, leningen en crowdfunding om de financiering rond te krijgen.
Met een gezamenlijke visie werk je samen met architecten en bouwbegeleiders aan een ontwerp dat bij het gebouw en woonwensen past. Door deels zelf mee te bouwen of versterk je de gemeenschap en bespaar je kosten.
Wil je meer weten? Via CrowdBuilding kun je je aansluiten bij bestaande initiatieven of je eigen project delen om anderen met dezelfde woondroom te vinden.
Vaak blijven woondromen zoals Oud Gebouw slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikt vastgoed. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Oud Gebouw en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten