Heb je altijd al gedroomd van wonen op hoogte? Met een nieuwe laag optopwoningen kun je collectief wonen en genieten van een fantastisch uitzicht op de omgeving.
In drukke steden waar ruimte schaars is, biedt het idee van collectief wonen op daken een innovatieve oplossing. Daken van bestaande gebouwen, vaak ongebruikt, kunnen worden omgebouwd tot groene, duurzame woongemeenschappen. Bewoners creëren samen een leefruimte met gedeelde voorzieningen zoals tuinen, werkruimten en ontspanningsplekken.
Dit concept biedt niet alleen een oplossing voor het woningtekort, maar draagt ook bij aan duurzaamheid. Groene daken verbeteren de isolatie, luchtkwaliteit en bevorderen biodiversiteit. Wonen op daken versterkt bovendien de gemeenschap, omdat bewoners hun verantwoordelijkheden en ruimtes delen.
Hoewel het bouwen op daken complex kan zijn, is dit concept steeds vaker een serieuze optie voor steden die op zoek zijn naar duurzame, gemeenschappelijke woonoplossingen. Het biedt een manier om de stad groener, energiezuiniger en meer verbonden te maken.
In een drukke stad waar de ruimte steeds schaarser wordt, ontstaat het idee van een dakdorp: een collectief woonproject op een ongebruikt dak, dat wordt omgevormd tot een groene, duurzame woonruimte. Maar zoals bij elk groot project, komt ook bij het dakdorp de vraag: hoe financier je zoiets?
Een belangrijk aspect van de financiering van het dak zit hem in de eigendomsverhoudingen van het dak waarop wordt gebouwd. Eigenaren van het dak kunnen een woningcorporatie, VVE ,vastgoedbedrijf of lokale overheid zijn, en daardoor dient in samenwerking met die partijen het dak te worden ontwikkeld. Door samenwerking met deze partijen, om te vragen naar de mogelijkheden om het dak te benutten, zijn er wellicht ook mogelijkheden om te helpen bij de financiering. Het is hierbij belangrijk om de situatie goed te bespreken, en de manier van eigendom en bijhorend onderhoud te bespreken.
Voor de bouw van collectieve woningen is er de mogelijkheid om een lening of hypotheek af te sluiten. De groep kan samen een lening aanvragen bij een bank of kredietverstrekker. Dit geeft de nodige liquiditeit om de eerste stappen te zetten, bijvoorbeeld het aankopen van het gebouw of de verbouwing van het dak.
In de zoektocht naar een woning op een dak begint alles met de juiste locatie. In stedelijke gebieden waar ruimte schaars is, liggen de antwoorden vaak letterlijk boven ons hoofd. Maar hoe vind je een geschikte plek voor zo'n uniek woonproject?
De eerste stap is het onderzoeken van bestaande gebouwen. Leegstaande of verouderde panden, zoals oude kantoren, scholen of fabrieken, kunnen de ideale basis vormen voor dakbewoning. Deze gebouwen hebben vaak ongebruikte daken die perfect omgebouwd kunnen worden tot woonruimte.
Daarnaast is het essentieel om te begrijpen welke regels er gelden. In veel steden zijn er strikte bouwvoorschriften en vergunningen nodig om een dak om te bouwen tot een woning. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met de gemeente om te vragen naar de specifieke wet- en regelgeving die van toepassing is. Denk hierbij aan zaken zoals veiligheid, waterdichtheid, isolatie en de structurele stabiliteit van het dak.
Samenwerking met de gemeente kan ook een belangrijk voordeel zijn. Gemeenten kunnen je helpen bij het vinden van geschikte panden of zelfs subsidies bieden voor duurzame woningbouwprojecten, zoals wonen op daken. Het is de moeite waard om te onderzoeken of er bijvoorbeeld stadsvernieuwingsprojecten zijn waar je je bij kunt aansluiten.
Bij het starten van een dakdorp draait het niet alleen om het gebouw of de fysieke ruimte, maar vooral om de groep mensen die er samenkomen. De kracht van een dakdorp ligt in de gemeenschap die zich vormt, de sfeer die ontstaat, en de gedeelde waarden tussen nieuwe en oude bewoners.
Wil je meer weten? Op de site van dakdorpen.nl vind je uitleg van het principe en voorbeelden van dakdorpen in de wereld. Ontdek daarnaast de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Meld je gratis aan op CrowdBuilding. Daar vind je bestaande projecten, bouwdaken en kun je jouw project delen om te matchen met anderen in jouw regio die dezelfde woondroom hebben.
Vaak blijven woondromen zoals Optoppen en Dakdorpen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte daken. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Optoppen en Dakdorpen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten