Als starter op de woningmarkt heb je tegenwoordig niet veel te kiezen. Maar wat als je nu eens met een groep andere starters samen jullie woningen laat bouwen? Dan heb je zelf de regie over hoe je huis eruit komt te zien, kun je samen betaalbaar bouwen én heb je een gezellige burengroep die je al kent nog voordat je er woont.
Een ander voordeel van samen met andere starters je buurtje bouwen, is dat je grond en gezamenlijke ruimtes kunt delen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jullie woningen rond een gemeenschappelijke tuin te plannen, die je samen onderhoudt en waar je in de zomer een borrel kunt organiseren. Je kunt een losstaande of inpandige gezamenlijke ruimte creëren die als tweede huiskamer en logeerkamer dienstdoet. Daar kunnen jullie elkaar ontmoeten als het buiten te koud is, en verjaardagen vieren. Je individuele woning kan wat kleiner en dus betaalbaarder zijn, omdat je de logeerkamer met elkaar deelt. Slim!
Je kunt er zelfs voor kiezen om nog meer ruimtes met elkaar te delen, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke keuken, waskamer, sportruimte, dakterras of sauna. Bedenk het maar en het is mogelijk. In een starterswoningenproject heb je een eigen woonruimte met voldoende oppervlakte voor een betaalbare prijs en profiteer je daarnaast van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen die je deelt met anderen. Zo is je omgeving nooit anoniem of eenzaam en heb je altijd iemand om tegenaan te kletsen of samen te koken als je daar zin in hebt.
Wanneer je samen met andere starters je woningen bouwt, heeft dat vaak de vorm van een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Jullie kopen gezamenlijk een kavel als vereniging en zoeken samen een architect en aannemer uit. Het is een heel leuk en leerzaam proces! In onze kennishub vind je veel informatie over wat het inhoudt om een CPO te starten.
Waar zou jij graag een starterswoningen project zou willen vinden of starten? Ontdek op CrowdBuilding hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Wanneer je als CPO-groep jullie eigen woningen ontwikkelen, heb je een financiering nodig voor zowel het gemeenschappelijke deel als voor je eigen woning. Daarbij is er ook een stukje eigen inleg nodig. Vaak hebben gemeenten regelingen om starters op de woningmarkt te helpen, zoals startersleningen. Een bekend voorbeeld is de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) starterslening.
Daarnaast zijn er speciale startershypotheken, een aanvullende lening op de hypotheek voor je eerste koopwoning. In onze kennishub lees je meer over de financiering van een CPO-project.
Als starterswoningen-bouwgroep gaan jullie op zoek naar een kavel voor een CPO-project. Gemeenten bieden kavels aan op CrowdBuilding, dus kijk vooral eens bij de kavels op deze website. Je kunt ook een gesprek aanvragen bij de gemeente waar jullie graag willen wonen, om de mogelijkheden te onderzoeken.
De overheid probeert op dit moment het bouwen van woningen te vergemakkelijken door onder ander het principe van straatje erbij. Hierbij kunnen gemeenten makkelijker huizen bouwen in een landelijk gebied tegen dorpen aan.
Je kunt op CrowdBuilding zoeken of er een bestaand initiatief is waar je bij kunt aansluiten, maar je kunt natuurlijk ook zelf een starterswoningen-initiatief beginnen. Alles begint met het op papier zetten van je woondroom en dit gaan delen met anderen, bijvoorbeeld door een project aan te maken hier op CrowdBuilding. Wat is er nu leuker dan met elkaar te gaan dromen en plannen over jullie gezellige nieuwe buurtje?
Als je deze stappen doorloopt, kom je zeker verder:
Wil je meer weten? Lees dan het verhaal van deze inspirerende voorbeelden: ‘Deze vijf vrienden bouwen hun eigen woonwijk' in Schagerbrug, ‘Geen betaalbare woning? Dan bouwen jongeren ze zelf’ in Beltrum en CPO Nimma in Nijmegen.
Vaak blijven woondromen zoals starterswoningen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg starterswoningen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten