Jij wilt graag eenvoudig maar prettig wonen in een groene omgeving. Op een plek waar je meer contact hebt en deelt met je buren, maar ook je eigen privéhuisje hebt. Betaalbaar wonen, met een kleine ecologische footprint.
Klinkt dit als jouw ideale situatie? Dan kan een Tiny House jouw woondroom zijn! Een klein huis, met veel ruimte voor duurzaamheid en natuur. Tiny House-communities worden steeds populairder in Nederland.
Je kunt een Tiny House zelf bouwen, kant-en-klaar kopen of laten bouwen, volledig naar jouw wensen. Online zijn veel fantastische voorbeelden te vinden. In Nederland is er steeds meer aandacht voor deze slimme woonvorm, waardoor er ook steeds meer plekken beschikbaar komen.
Er zijn tijdelijke woonlocaties voor Tiny Houses, waar je als groep de grond huurt van de gemeente. Maar er zijn ook steeds meer kavels te koop waar je als groep de grond koopt en samen je Tiny Houses laat bouwen. Dit kan aan de rand van een dorp of stad zijn, maar ook op een groene plek in het buitengebied. Als je samen met een groep enthousiaste mensen een Tiny House-community begint, kun je veel van elkaar leren. Je helpt elkaar bij het ontwerpen en het (laten) bouwen van je huis en woonomgeving.
​
Op www.tinyhousenederland.nl , www.marjoleininhetklein.com en www.tinyfindy.com vind je meer informatie over deze woonvorm.
​
Waar zou jij een tiny house-community willen starten? Ontdek op CrowdBuilding hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Een tiny house is betaalbaarder dan een traditionele woning, maar het financieren ervan met een hypotheek is niet altijd eenvoudig. Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen voordat een bank een hypotheek verstrekt. Zo moet het huis 'nagelvast' aan de grond staan, wat betekent dat het niet makkelijk te verplaatsen is. Ook heb je een omgevingsvergunning nodig en moet je eigenaar zijn van de grond (of via erfpacht, dat mag ook).
Tiny houses krijgen regelmatig een tijdelijke plek binnen gemeenten. Hierdoor kan het lastiger zijn om een hypotheek te verkrijgen. Veel mensen gebruiken dan de overwaarde van een eerdere woning, of lenen geld van familie en vrienden. Toch wordt ook bij tijdelijke projecten steeds meer mogelijk bij financiële instellingen.
Met het oog op duurzaamheid bieden gelukkig steeds meer banken hypotheken voor tiny houses aan. Zo heeft de Rabobank de Groenhypotheek voor tiny-house-projecten. Ook bij de Triodosbank kan je terecht. Lees meer over tiny-house-financiering of het verhaal van Op de Bees.
Als je eigenaar bent van de grond of een erfpachtovereenkomst hebt, is een hypotheek voor zowel je tiny house als de grond mogelijk. Er worden steeds vaker kavels aangeboden waar je een tiny house op mag bouwen.
Gemeenten in heel Nederland omarmen de Tiny House-beweging en bieden ruimte aan tijdelijke woonprojecten of kavels waar je permanent kunt blijven wonen. Tijdelijke woonlocaties worden voor 5, 10 of 15 jaar beschikbaar gesteld, omdat gemeenten willen experimenteren met nieuwe woonvormen. Ook gebeurt het steeds vaker dat een nieuwe woonwijk direct ruimte biedt voor tiny houses.
Bedenk eerst of je een tijdelijke of permanente plek zoekt voor je tiny house. Een plek vinden in jouw gewenste gemeente kan een uitdaging zijn en vraagt soms veel lobbywerk. Om legaal in een tiny house te wonen, heb je grond met de bestemming 'wonen' nodig en een omgevingsvergunning. Soms kan agrarische grond worden omgezet naar woonbestemming, maar dit is een complex en tijdrovend proces.
Als je de gemeente wilt vragen om een stuk grond beschikbaar te stellen voor tiny houses of een bestemmingswijziging uit te voeren, is het handig om met een groep te zijn. Gemeenten faciliteren sneller een goed georganiseerde groep met een doordacht plan, vooral als dit aansluit op hun doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en nieuwe woonvormen.
Naast gemeentelijke grond zijn er andere opties, zoals particuliere grond kopen of pachten. Vaak gaat het om agrarische grond, waarvoor een bestemmingswijziging nodig is. Dit proces kan traag zijn, maar met een goed plan is het haalbaar. Houd er rekening mee dat grond in het buitengebied extra toestemming van de provincie vereist. Hoe dichter de grond bij de bebouwde kom ligt, hoe groter de kans dat het lukt.
Op Crowdbuilding vind je bouwkavels voor mensen die gezamenlijk een tiny house-wijkje willen realiseren. Daarnaast kun je zoeken naar kavels op TinyFindy en je aanmelden bij het Register van (aspirant) Tiny House bewoners van Marjolein in het klein.
Overweeg je een project te starten met een groep vrienden of sluit je je liever aan bij een bestaand tiny house-project? Meld je gratis aan op Crowdbuilding. Daar vind je bestaande projecten, bouwkavels en kun je jouw project delen om te matchen met anderen in jouw regio die dezelfde woondroom hebben.
Tips:
Meer weten? Lees deze blog van Marjolein in het klein of verken de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Vaak blijven woondromen, zoals bijvoorbeeld het wonen in een tiny house, slechts bij dromen. Maar door je te verenigen en je droom samen met een groep om te zetten in actie, worden deze ideeën realiseerbaar. Door samen te werken verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning en jullie buurtje eruit gaat zien.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg tiny houses en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten