Midden in de stad wonen met een fantastisch uitzicht en een dorpsgevoel? Er zijn maar weinig plekken waar dit mogelijk is dus waarom zoek je het niet hogerop? Een woontoren kan het allemaal bieden. Bekijk de voordelen van verticale dorpen.
In een woontoren, dat je als een verticaal dorp kunt zien, kun je vele voorzieningen met elkaar delen. Denk aan co-working spaces, een kas op het dak, een sauna, een grote gedeelde buitenkeuken voor mooie zomeravonden. Met een grote hoeveelheid huishoudens zijn de mogelijkheden onbeperkt.
Wonen in traditionele hoogbouw is vaak anoniem. Maar als een woontoren slim is ontworpen kan het ook juist ontmoetingen met buren stimuleren. Zo kan wonen in een toren ook aanvoelen alsof je in een dorp woont waar de woonbuurtjes simpelweg op elkaar gestapeld zijn. Wonen in een drukke stad kan zo toch dorps aanvoelen. Helemaal als je je buren al goed hebt leren kennen tijdens het ontwerp proces.
Laat hieronder weten waar jij in een woontoren zou willen wonen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Ja, dat kan! Er zijn al succesvolle voorbeelden zoals De Torteltuin en De Warren in Amsterdam, waar groepen mensen samen een woontoren hebben gerealiseerd. Je begint met een kleine kern van initiatiefnemers en breidt de groep uit zodra het project vordert.
Hoe pak je dit aan?
Ja, veel collectieve woonprojecten kiezen voor energieneutraal of circulair bouwen.
Tips om energieneutraal te bouwen:
Veel gemeenten stellen kavels beschikbaar voor collectieve woonprojecten.
Zo vind je een locatie:
Ja! Je kunt als groep bepalen om gedeelde ruimtes zoals ateliers, coworking spaces, gemeenschappelijke keukens of tuinen op te nemen in het ontwerp. Dit versterkt de sociale cohesie en kan kostenbesparend werken.
Vaak blijven woondromen zoals een woontoren slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg woontoren en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten