WikiHouse is de revolutie in de zelfbouw, een wereldwijd open source concept. Maak een nieuw ontwerp of bouw een bestaand ontwerp, een kwestie van downloaden, uitfrezen en het bouwpakket in elkaar zetten.
Het zelf ontwerpen en bouwen van je huis kan een kostbare onderneming zijn. Om problemen zoals het tekort aan betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens op te lossen, zijn nieuwe concepten nodig. WikiHouse is zo’n concept! WikiHouse maakt betaalbaar zelfbouwen mogelijk.
WikiHouse is een innovatief open-source bouwsysteem dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Maak een nieuw ontwerp of verbeter een bestaand ontwerp, deel het en het is beschikbaar voor doe-het-zelvers wereldwijd. Of kies iets uit de groeiende bibliotheek van ontwerpen en bouw het zelf. Het delen van kennis, creativiteit en ervaring én het zelf maken is de kracht van WikiHouse.
Hoe werkt het precies? Eerst download je bestaande ontwerpen of maak je een aangepast of nieuw ontwerp op basis van de digitaal beschikbare bestanden. Daarna produceer je het bouwpakket zo lokaal mogelijk met behulp van een computergestuurde CNC-freesmachine, om het vervolgens zelf op te bouwen met behulp van de handleiding en eenvoudige technieken. Iedereen kan het!
Het WikiHouse-concept leent zich ook uitstekend voor bouwgroepen. Het is het ultieme "Do it Together"-systeem: gezamenlijk je huizen ontwerpen of uitkiezen en vervolgens bouwen, waarbij iedereen elkaar helpt. Zo hoef je niet alles zelf uit te puzzelen. Samen zoek je een kavel waar jullie straatje of wijkje mag ontstaan en ga je aan de slag.
Laat hieronder weten waar jij een WikiHouse wilt bouwen! Meer weten? Check de woonconcept-pagina op CrowdBuilding of de website van onze kennispartner WikiHouse NL, daar vind je alles wat je wilt weten over dit slimme bouwconcept.
Wanneer je als CPO-groep jullie eigen woningen ontwikkelt, heb je een financiering nodig voor zowel het gemeenschappelijke deel als je eigen woning. Daarnaast is er een stukje eigen inleg nodig. Wanneer je duurzaam bouwt, zijn er subsidies en voordelige leningen die een deel van de financiering kunnen opvangen. Denk aan een voordelige hypotheek voor biobased bouwen en subsidies voor energiezuinige installaties. In onze kennishub lees je meer over de financiering van een CPO-project.
Als WikiHouse-bouwgroep gaan jullie op zoek naar een kavel voor een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Gemeenten bieden kavels aan op CrowdBuilding, dus kijk vooral eens bij de kavels op deze website. Je kunt ook een gesprek aanvragen bij de gemeente waar jullie graag willen wonen om de mogelijkheden te onderzoeken.
Je kunt op CrowdBuilding zoeken of er een bestaand initiatief is waar je bij kunt aansluiten, maar je kunt natuurlijk ook zelf een WikiHouse-initiatief beginnen. Alles begint met het op papier zetten van je woondroom en deze delen met anderen, bijvoorbeeld door een project aan te maken op CrowdBuilding. Wat is er nu leuker dan samen te dromen en plannen te maken voor jullie creatieve zelfbouwproject?
Als je deze stappen doorloopt, kom je zeker verder:
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Op de website van WikiHouseNL vind je veel informatie en projecten. In Almere is een wijk gebouwd met WikiHouses, de Stripmaker genaamd.
Vaak blijven woondromen zoals WikiHouse slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg WikiHouse en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten