Zie je de romantiek van een boerderij en het plattelandsleven maar zie je op tegen het afgelegen wonen? Een boerenerf delen met vrienden, buren of familie is dan misschien de ideale oplossing.
Samen een oude boerderij opknappen of een aantal nieuwe schuurwoningen op een voormalig boerenerf ontwikkelen kan tot een fantastische woon-community leiden. Naast veel frisse lucht, rust en ruimte heb je dan namelijk ook altijd gezelligheid om je heen.
Door een erf met anderen te delen, deel je ook de lusten en lasten van het plattelandsleven met elkaar. Samen met je buren teel je je eigen groenten, onderhoud je de boomgaard en verzorg je de kippen. Maar dat betekent ook heerlijk vers en gezond eten waar je samen van kunt genieten.
Een erf delen met meerdere generaties zorgt bovendien voor een zelfredzame kleine community. Je helpt elkaar met raad en daad: een gepensioneerde bewoner houdt een oogje in het zeil als de kinderen buiten aan het ravotten zijn, en het gezin brengt een bord met verse soep naar een zieke buurvrouw en laat meteen de hond even uit.
Laat op CrowdBuilding weten waar jij een erf met anderen zou willen delen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Gezamenlijk een boerenerf met opstallen kopen is een flinke onderneming. Als groep moet je al investeren voordat er zekerheid is dat het project door kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan bodem- en archeologisch onderzoek, en het indienen van een principeverzoek bij de gemeente. Meestal financiert ieder individu een deel, zoals de eigen woning binnen het project, maar ook de gedeelde buitenruimte en gebouwen moeten worden gefinancierd. Dit zijn vaak complexe constructies, maar gelukkig is er in Nederland steeds meer ervaring mee.
De Rabobank staat positief tegenover erfdelen projecten en denkt graag mee. Ook Triodos ondersteunt CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) projecten, zoals erfdelen, met advies en hypothecaire leningen.
Veel boeren stoppen met hun bedrijf omdat ze geen opvolger kunnen vinden. Gemeenten en provincies zoeken nieuwe bestemmingen voor deze boerenerven en zien erfdelen steeds vaker als een mogelijkheid om kleinschalige woonprojecten te realiseren.
Niet elk boerenerf is geschikt voor een erfdelenproject. Het bestemmingsplan moet vaak worden aangepast van agrarisch naar wonen, en er moet rekening worden gehouden met zogenaamde stankcirkels, zodat de locatie een gezond woonklimaat biedt. Ook is er meestal een splitsingsakte nodig om de bestaande boerderij te verdelen in twee of meer woningen.
Een goed beginpunt is een gesprek met de gemeente. Zij hebben informatie over boerenbedrijven die willen stoppen en kunnen beoordelen of een gewenste locatie geschikt is voor een woonproject. Op de website van Erfdelen.nl kun je zien welke gemeenten openstaan voor erfdelen. Daarnaast bevat de nieuwsbrief regelmatig oproepen van bestaande groepen die leden zoeken.
Natuurlijk vind je ook erfdeleninitiatieven op CrowdBuilding.
Overweeg je een project te starten met familie of vrienden? Of sluit je liever aan bij een bestaand erfdelenproject? Meld je dan gratis aan op CrowdBuilding. Hier vind je bestaande projecten en bouwkavels, en kun je jouw eigen project delen om in contact te komen met anderen in de regio die dezelfde woondroom hebben.
Tips:
Meer weten? Op Erfdelen en Deelerf vind je een schat aan informatie over samenwonen op een erf. Inspirerende praktijkverhalen vind je bij Kijkje bij de buren, Vijfhoeven erfdelen en Buitendelen. Ontdek daarnaast de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Vaak blijven woondromen zoals Erfdelen slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Erfdelen en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten