Een woon-werk-gemeenschap combineert wonen en werken op één plek, vaak met gedeelde voorzieningen en een gemeenschappelijke visie. Dit concept is ideaal voor mensen die niet alleen een huis, maar ook een duurzame manier van leven en werken willen delen.
Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarin bewoners werkruimtes delen of samenwerken aan projecten. Dit kan variëren van ateliers en werkplaatsen tot kantoren of boerderijen. Vaak zijn duurzaamheid, creativiteit en sociale verbinding belangrijke pijlers.
Als je meer wilt weten over hoe je zo’n gemeenschap kunt opzetten, zijn er veel bronnen en initiatieven die kunnen helpen bij het realiseren van een droom als deze. Het belangrijkste is om een gemeenschappelijke visie te creëren en samen met anderen de handen uit de mouwen te steken. Wat zou jij willen creëren in zo’n gemeenschap?
Laat op CrowdBuilding weten waar jij een Woon Werk Gemeenschap zou willen beginnen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Wanneer je met je bouwgroep een Woon Werk Gemeenschap begint is een directe manier om te starten gebruik te maken van eigen spaargeld of investeringen van de oprichters. Dit is vaak de eerste stap, vooral als je het initiatief met een klein aantal mensen wilt opzetten. Je kunt een deel van de kosten zelf dragen om de eerste stappen te zetten, zoals de aankoop van de locatie of het starten van de bouw.
Een andere manier om de financiering op lange termijn veilig te stellen, is door een deel van de woon- of werkruimtes te verhuren of te verkopen aan externe partijen. Dit kan bijvoorbeeld een werkplaats zijn die je verhuurt aan andere ondernemers, of een gedeelte van de gebouwen die je verhuurt aan bedrijven of andere organisaties die je gemeenschap ten goede komen.
Als de gemeenschap een grotere omvang heeft, kun je overwegen om de vastgoedontwikkeling in fases aan te pakken. Door bijvoorbeeld in de eerste fase een aantal werkruimtes en kleine woningen te bouwen, kun je de inkomsten genereren die je nodig hebt om in de volgende fasen te investeren. Het toepassen van duurzame bouwmethoden zoals het gebruik van herbruikbare materialen of energiebesparende technologieën kan op lange termijn de kosten verlagen.
Voordat je gaat zoeken, is het belangrijk om je criteria duidelijk te definiëren. Wat zijn de belangrijkste elementen voor jouw woon-werk-gemeente? Is de locatie afhankelijk van het werk dat je doet? Of gaat de voorkeur van de groep meer uit naar de manier van wonen?
Afhankelijk van de visie voor je woon-werk-gemeente kun je kiezen voor het herbestemmen van bestaande gebouwen of het zoeken naar ongerepte grond. Denk hierbij aan de herontwikkeling van kantoorruimtes, bedrijfspanden of oude boerderijen. Deze gebouwen zijn ingericht op grotere ruimtes die goed kunnen functioneren als werkruimte.
Betrek toekomstige bewoners van je gemeenschap bij de zoektocht naar de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de gekozen locatie voldoet aan de wensen van alle betrokkenen. Bovendien verken je zo de mogelijkheden om eventueel de werkruimtes te kunnen verhuren bij genoeg interesse.
Je kunt bij een bestaande groep aansluiten, maar ook een geheel nieuw initiatief starten, bijvoorbeeld op CrowdBuilding. Wanneer je een nieuw Woon Werk Gemeenschap start is het goed om je licht op te steken bij bestaande initiatieven in Nederland. Zij hebben immers het hele traject doorlopen en kunnen je van waardevolle tips voorzien.
Inspirerende praktijkverhalen vind je bij Babylon – Woon- en werkgemeenschap. Ontdek daarnaast de mogelijkheden via CrowdBuilding.
Vaak blijven woondromen zoals een Woon Werk Gemeenschap slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Woon Werk Gemeenschap en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten