Als je ouder wordt kan je huis wel eens te groot aanvoelen. Misschien is het wel tijd om het grote huis in te wisselen voor een fijne, mooie plek waar je - samen met leeftijdsgenoten - kunt genieten van je oude dag. In Nederland ontstaan en bestaan diverse woongemeenschappen voor senioren, vaak opgericht door 50-plussers zelf, in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten of via koopconstructies.
Een comfortabel appartement, hofje in de stad of juist een deelerf in de natuur... met een Woongroep 50 plus kun je zelf een woonomgeving creëren met warme contacten tussen gelijkgestemden en waar, als het nodig wordt, collectieve zorg gemakkelijk kan worden ingeschakeld. Met de bouwgroep van leeftijdsgenoten bepaal je samen de ideale leefomgeving met gedeelde sociale faciliteiten, zoals een gedeelde tuin of buurthuis, waar je altijd even een praatje met elkaar kunt maken, iets gemeenschappelijks kunt organiseren of gewoon gezellig met elkaar kan eten. Zo zijn er veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.
Hoe wil jij later wonen? Is je huis geschikt om oud in te worden, of zie je jezelf liever kleiner, gelijkvloers en samen wonen? Wie helpt jou – en andersom? Gemeenschappelijk wonen kan hierin een antwoord zijn. Laat hieronder weten waar jij een Woongroep 50 plus zou willen starten en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Voor een Woongroep 50 plus zijn er verschillende manieren om het project te financieren afhankelijk van de keuze tussen huren en koop of een combinatie hiervan.
Kies je voor huur, dan werk je samen met een woningcorporatie voor sociale en/of vrije sector huurwoningen. Met de corporatie bespreek je de wensen van de bewoners en vertaal je die in een bouwplan. Hierin leg je samen met de corporatie vast hoeveel en welke woningen er komen, welke gemeenschappelijke voorzieningen nodig zijn en hoe de omgeving wordt ingericht. Samen bepaal je de bouwsom van het plan en daarmee de huren van de woningen.
Bij een koop project bouwen leden hun eigen woningen via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ze werken samen met een architect en aannemer en financieren samen gemeenschappelijke ruimten. Bij kopen is commitment cruciaal: anders dan huurders, investeer je samen in je eigen woning. Denk daarbij goed na over het opvangen van eventuele vroegtijdige vertrekkende leden. Daarnaast moet de woongroep een Vereniging van Eigenaren (VvE) oprichten, met duidelijke afspraken over beheer en verantwoordelijkheid. Ten slotte moet vooraf worden bedacht hoe individuele woningen in de toekomst worden doorverkocht, bijvoorbeeld via kettingbedingen of collectief eigendom, waarbij bewoners enkel woonrechten kopen en verkopen. Dit kan ongewenste doorverkoop buiten de woongroep voorkomen.
Overheden, zowel lokaal als landelijk, bieden vaak subsidies aan specifiek gericht voor collectieve woningbouw en senioreninitiatieven. Als het project bovendien bijdraagt aan zorg of welzijn, kan daarnaast extra financiering vanuit de Wmo een optie zijn.
Tips:
Het vinden van een geschikte plek is een cruciale stap in de realisatie van een seniorencollectief. Er zijn verschillende mogelijkheden: een leegstaand pand, een braakliggend terrein of aansluiting bij een bestaand bouwproject. Oude scholen of kantoren kunnen bijvoorbeeld worden omgebouwd tot een woongemeenschap, terwijl een nieuwbouwlocatie de kans biedt om alles vanaf het begin naar wens te realiseren. Daarnaast kan samenwerking met grotere stedelijke ontwikkelingen voordelen opleveren.
Om de slagingskans te vergroten, is het verstandig om in een vroeg stadium contact op te nemen met de gemeente, wethouder of politieke partijen. Zij kunnen helpen bij het vinden van een geschikte locatie en spelen vaak een belangrijke rol bij de goedkeuring van het plan.
Tips:
Een woongemeenschap draait om zowel de mensen als het gebouw. Maar waar begin je? Zoek je eerst bewoners en bepaal je samen het ontwerp, of start je met een bouwplan en trek je daarna bewoners aan? Men kan beginnen met een kleine kerngroep die de uitgangspunten van de groep en ontwerp vaststelt en begint daarna verder te zoeken naar gelijkgestemden. Zo groeien de plannen en de groep samen, met evenveel aandacht voor het groepsproces als voor de bouw.
Het succes van samen wonen hangt vooral af van de groep. Het gebouw helpt, maar zonder de juiste sfeer werkt het niet. Daarom is het cruciaal om vanaf het begin helder te hebben welke waarden je deelt en hoe die in het dagelijks leven vorm krijgen.
Overweeg je een project te starten of sluit je je liever aan bij een bestaand project? Bezoek open dagen, oriënteer je in de regio en ontdek wat bij je past. Meld je gratis aan op CrowdBuilding. Daar vind je bestaande projecten, bouwkavels en kun je jouw project delen om te matchen met anderen in jouw regio die dezelfde woondroom hebben.
Tips:
Vaak blijven woondromen zoals een Woongroep 50 plus slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Woongroep 50 plus en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten