Steeds vaker ontstaan er in Nederland kleinschalige woonuitbreidingen waarin bewoners samen hun eigen huizen bouwen: ‘Straatje Erbij’. Dit biedt niet alleen de vrijheid om je eigen woning vorm te geven, maar ook de kans om samen met gelijkgestemden een fijne en duurzame buurt te creëren.
Door collectief te bouwen, kun je kosten besparen op zaken als infrastructuur, energievoorzieningen en gezamenlijke inkoop van bouwmaterialen. Bovendien leer je je toekomstige buren al kennen tijdens het proces, waardoor er een sterke sociale samenhang ontstaat nog vóór de eerste steen is gelegd.
Ruimte aan buurtinitiatieven binnen een ‘Straatje Erbij’, zorgt voor de kans om actief mee te denken en invloed uit te oefenen op je eigen leefomgeving. Dit versterkt het gevoel van eigenaarschap en stimuleert betrokkenheid, waardoor een levendige en hechte gemeenschap ontstaat.
Droom je ervan om met een groep een eigen straatje te realiseren? Misschien biedt jouw gemeente hier wel mogelijkheden voor! Vertel ons waar jij een ‘Straatje Erbij’ zou willen starten en ontdek hoeveel mensen jouw visie delen. Samen kunnen we van woondromen realiteit maken!
Het financieren van een straatje erbij kan op verschillende manieren, afhankelijk van wie het initiatief neemt en welke mogelijkheden de gemeente en betrokken partijen bieden.
Als een groep bewoners samen een straatje erbij wil realiseren, kan een CPO een goede optie zijn. Hierbij bundelen toekomstige bewoners hun krachten om gezamenlijk grond aan te kopen, plannen te maken en de woningen te bouwen. Dit verlaagt de kosten per woning en geeft meer zeggenschap over de inrichting van de straat.
Een straatje erbij en een wooncoöperatie kunnen een krachtige combinatie vormen voor het realiseren van betaalbare, duurzame en gemeenschappelijke woonvormen. Een wooncoöperatie is een organisatie waarin bewoners samen eigenaar of beheerder zijn van woningen. Dit model biedt kansen om een ‘Straatje erbij’ niet alleen als uitbreiding van een dorp te zien, maar als een gezamenlijke woonoplossing waarin zeggenschap, betaalbaarheid en sociale samenhang centraal staan.
Als een straatje erbij ook sociale huurwoningen omvat, kunnen woningcorporaties de financiering en realisatie mede op zich nemen. Zij hebben toegang tot leningen met lage rente en investeren in woningbouwprojecten die bijdragen aan betaalbaar wonen. Ook een samenwerking met een projectontwikkelaar kan helpen bij de financiering.
Als de gemeente of een ontwikkelaar de grond aanbiedt, kan dit soms tegen gunstige voorwaarden. In sommige gevallen zijn er daarnaast ook speciale leningen beschikbaar voor collectieve duurzame bouw.
Wil je bijdragen aan de groei en leefbaarheid van kleine en middelgrote woonkernen? Het concept straatje erbij biedt een kans om dorpen op een slimme en doordachte manier uit te breiden met nieuwe woningen. Maar hoe bepaal je waar deze uitbreiding het beste past?
Om tot geschikte locaties te komen moet men zoeken naar dorpen en haar omgeving. Binnen een straal van 250 meter rondom bestaande bebouwing op agrarische grond wordt onderzocht waar woningbouw mogelijk is. Daarbij wordt rekening gehouden met aspecten zoals natuur, water, bodem, historie en cultuurhistorie. Niet alle plekken zijn geschikt; beschermde gebieden en waardevolle landschappen worden uitgesloten.
Het draait echter niet alleen om regels en restricties. Een straatje erbij moet daadwerkelijk iets toevoegen aan de woonomgeving. Past het in het landschap? Sluit het goed aan op bestaande voorzieningen? Draagt het bij aan de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit? Dit zijn belangrijke vragen die helpen om te bepalen of een locatie daadwerkelijk geschikt is.
Een zorgvuldige inpassing is essentieel om een prettige woonomgeving te creëren. Er wordt gekeken naar de juiste balans tussen bebouwing en open ruimte, met voldoende aandacht voor kwaliteit en leefbaarheid. Gemeenten kunnen de realisatie van een straatje erbij mogelijk maken door middel van het verlenen van een vergunning zodat woningbouw op agrarische grond juridisch haalbaar wordt.
Door deze aanpak kunnen dorpen op een natuurlijke en kwalitatieve manier groeien, zonder hun karakter te verliezen. Het straatje erbij biedt zo een kans om op een verantwoorde manier nieuwe woonkansen te creëren, met oog voor de omgeving en de toekomst.
Een collectief project is alleen mogelijk als je gelijkgestemden hebt die met je mee willen bouwen. Begin met het zoeken naar medebewoners die dezelfde droom hebben. Samen kun je niet alleen de financiële lasten delen, maar ook ideeën uitwisselen voor de invulling van de buurt.
Elke gemeente heeft verschillende regels en mogelijkheden voor collectieve woningbouw. Begin met het onderzoeken of jouw gemeente interesse heeft in een straatje erbij. Veel gemeenten bieden ondersteuning, bijvoorbeeld door beschikbare kavels aan te bieden of speciale regelingen voor collectief bouwen.
Denk je erover om een samen een eigen straat te bouwen in je wijk of dorp? Verken de mogelijkheden in jouw regio en ontdek wat bij je past. Meld je gratis aan op CrowdBuilding en vind bestaande projecten, beschikbare bouwkavels of deel jouw eigen idee. Zo kom je in contact met anderen die dezelfde woondroom hebben! Een inspirerend voorbeeld is Initiatief Gemberpad in Almere.
Vaak blijven woondromen zoals een zelfbouwstraat slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg Straatje erbij en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
0 prikbord berichten