Gemeente Utrecht

Help ons het gesprek aan te gaan! We werken samen met gemeentes om meer kavels beschikbaar te maken en processen te vereenvoudigen. Jouw interesse geeft richting aan onze gesprekken en bepaalt de prioriteit. Wil je samen bouwen in deze gemeente? Laat je interesse horen en zet jouw gemeente op de kaart!

Help ons het gesprek aan te gaan! We werken samen met provincies om processen te vereenvoudigen. Jouw interesse geeft richting aan onze gesprekken en bepaalt de prioriteit. Wil je samen bouwen in deze provincie? Laat je interesse horen en zet jouw provincie op de kaart!

Gemeente
Utrecht

Gemeente Utrecht

Startpunt voor wooncoöperaties Gemeente Utrecht

Wil jij zelf de regie over je toekomstige woning, een betaalbare huur en meer samen delen met je buren? Start dan een wooncoöperatie in Utrecht. Ontdek hier welke kansen en ondersteuning deze bruisende gemeente biedt!

Samen bouwen en leven

Een wooncoöperatie is een vereniging van een groep bewoners die samen een bepaald woonideaal willen realiseren. De coöperatieve vereniging bezit woningen en verhuurt deze zonder winstoogmerk exclusief aan de leden, die samen de organisatie besturen. Daarbij neemt het collectief niet alleen de ontwikkeling, maar ook het toekomstige onderhoud en beheer voor haar rekening. Een unieke kans dus om met elkaar en zonder winst een woning te realiseren die nu en straks past. Óók financieel. De gemeente Utrecht gelooft sterk in dit gedachtegoed. Daarom ondersteunen ze wooncoöperaties, bijvoorbeeld door organisatorische hulp te bieden, initiatieven financieel te ondersteunen en geschikte ontwikkellocaties beschikbaar te stellen. Al deze informatie brengen we hier samen.

Alles weten over het uitvoeringsprogramma? Lees het hier.

Betrokkenheid voorop

Dennis de Vries, wethouder Wonen, legt uit waarom ze zich hiervoor inzetten: ‘We vinden het in Utrecht belangrijk om ruimte te geven aan wooncoöperaties, dus aan mensen die met elkaar verantwoordelijkheid nemen voor hun woon- en leefomgeving. Wooncoöperaties bouwen niet alleen aan een gezamenlijk thuis, maar ook aan gemeenschappelijkheid. Letterlijk, door ruimtes te creëren waar mensen elkaar ontmoeten, maar ook in figuurlijke zin. Binnen wooncoöperaties zijn mensen bij elkaar betrokken, staan vaak ook op eenzelfde manier in het leven, en kijken naar elkaar om.’ 

Bouw je toekomst

Wil jij jouw woondroom werkelijkheid maken, samen met toekomstige bewoners in een wooncoöperatie? Meld je dan aan op CrowdBuilding om jouw plek in de ‘kaartenbak’ van de gemeente Utrecht te claimen en in aanmerking te komen voor deze of een andere, toekomstige locatie. In het aanmeldproces staan alle voorwaarden vermeld, zoals het minimale aantal bestuursleden, eisen voor de visie en statuten. Wooncoöperaties die overal aan voldoen, kunnen zich vervolgens aanmelden voor de kavel. Daarna volgt er een loting via de notaris. Het hele proces verloopt via dit platform. Ook houden we je hier continu op de hoogte van ontwikkelingen. Volg dus direct deze pagina. 

No items found.

Schrijf je in voor de Kaartenbak

Om als wooncoöperatie kans te maken op een kavel, moeten initiatieven hier inschrijven.

Schrijf je in voor de Kaartenbak
No items found.
Contact Persoon

Stuur je vraag naar afdeling wooncoöperaties Utrecht

Telefoonnummer

14 030

Locatie

Utrecht

Adres

Stadskantoor, Stadsplateau 1, 3521 AZ, Utrecht

Werkgebied

Een project aanmaken

Deel je woondroom met anderen door een project aan te maken.

Een project aanmakenEen project aanmaken

'We vinden het in Utrecht belangrijk om ruimte te geven aan wooncoöperaties'

Bouw binnenkort mee aan ontwikkelgebied Leidsche Rijn, Utrecht

Goed nieuws! Binnenkort kun je als wooncoöperatie via CrowdBuilding een kavel in Leidsche Rijn Centrum Oost bemachtigen. Wil jij samen met gelijkgestemden een thuis bouwen in deze bruisende stadswijk? Dan is dit je kans.

Hoe bouw ik mee?

Inschrijven voor deze, of een andere kavel, kan niet zomaar. Je moet hiervoor eerst een wooncoöperatie starten en deze inschrijven voor de kaartenbak van de gemeente Utrecht via CrowdBuilding. Alleen goedgekeurde groepen in de kaartenbak mogen meedingen naar een kavel. 

Bereid je voor

Dit is hét moment om jouw woondroom in Utrecht werkelijkheid te maken! Dus houd het CrowdBuilding-platform in de gaten, volg de pagina en blijf op de hoogte. Tot de kavel beschikbaar komt en de inschrijving opent, heb je mooi de tijd om alles voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld alvast na over:

  • Je groep, die moet bij de inschrijving uit minimaal 5 leden bestaan
  • Jullie visie, dus wat voor woongemeenschap je wil creëren
  • De statuten, waarin je alle afspraken vastlegt

Maak alvast een project aan op de CrowdBuilding website. Benieuwd welke stappen je moet doorlopen om je in te schrijven voor de kaartenbak en de kavel? Lees meer in de kennishub.

Over ontwikkelgebied Leidsche Rijn

Utrechts tweede stadscentrum

Leidsche Rijn groeit. Dit dynamische stuk stad, gelegen tussen Utrecht binnenstad en de nieuwe woonwijken, krijgt steeds meer vorm. Uniek voor het gebied is de overkapping van de A2 die nagenoeg alle (verkeers)barrières wegneemt; de hieruit ontstane hoogteverschillen geven het gebied ook veel karakter. Dankzij de mooie mix van wonen, werken, winkelen en uitgaan is Leidsche Rijn echt een bruisende plek voor jong en oud. Met horecaclusters aan het Brussel- en Berlijnplein en bijzondere locaties, zoals boerderij Rood Noot of restaurant Buiten bij de Sluis in het sluiswachtershuisje, is dit meer dan alleen een woonwijk. Dit is Utrechts tweede stadscentrum in de dop!

Kavels G15b en c

Kavels G15b en c liggen in het deelgebied Leidsche Rijn Centrum Oost, een levendige locatie direct aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier worden stadswoningen, studentenwoningen en appartementen gecombineerd met groene zones, zoals Park Leeuwesteyn en de omgeving rondom de monumentale boerderij Rood Noot. Langs de cultuuras vind je verschillende culturele, leisure- en horecafuncties, waaronder een bioscoop. De Fietsboulevard en het busstation zorgen voor een uitstekende verbinding met de rest van Utrecht en omgeving, terwijl de stedelijke architectuur het gebied een moderne uitstraling geeft. 

Wil je inzicht in alle voorwaarden en eisen van dit ontwikkelgebied? Bekijk hier het stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan Leidsche Rijn Centrum Oost.

Wat is er al? 

Een groot deel van het stadsdeel Leidsche Rijn Centrum is nu in aanbouw of al opgeleverd. Waar woningen zijn opgeleverd, is ook de openbare ruimte al ingericht. Zo ook rondom de kavel G15b en c. Ga gerust eens langs om te kijken! Benieuwd naar de status, planning en inhoud van alle ontwikkelingen in dit gebied? 

Schrijf je in voor de Kaartenbak

Om als wooncoöperatie kans te maken op een kavel, moeten initiatieven hier inschrijven.

Schrijf je in voor de Kaartenbak
No items found.
No items found.
March 11, 2025

Een nieuwe wet voor wooncoöperaties

Op vrijdag 14 maart om 15:30 uur verzamelen initiatiefnemers van wooncoöperaties uit het hele land zich bij wooncoöperatie Roggeveenstraat in Den Haag.

Lees veder
December 22, 2024

Samen in een wooncoöperatie wonen

In 2025 komt de 1e nieuwbouwkavel beschikbaar voor een wooncoöperatie.

Lees veder
December 1, 2024

Gemeente Utrecht biedt ruimte aan wooncoöperaties

De gemeente Utrecht gaat wooncoöperaties helpen door jaarlijks twee locaties beschikbaar te stellen.

Lees veder

Duurzaamheidsleningen voor o.a. wooncoöperaties

Wilt u investeren in de opwek van duurzame energie, energiebesparing of energieopslag? Het Energiefonds Utrecht kan helpen met de juiste financiering.

Lees veder

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Met de Subsidieregeling verduurzaming vraagt u subsidie aan voor verduurzamingsonderzoeken, -adviezen, -maatregelen en laadinfrastructuur. 

Lees veder
Workshop
April 24, 2025

19:30 – 21:30

Workshop

CrowdBuilding | CrowdCafe Utrecht

Heb jij een woondroom die je samen met een groep wilt realiseren?

Evenement
May 17, 2025

10:30 – 16:00

Evenement

Gemeenschappelijk Wonen Dag

Ben je geïnteresseerd in gemeenschappelijk wonen?

Evenement
May 21, 2025

16:30 – 20:00

Evenement

Kennismakingsmarkt Wooncoöperaties

Utrechtse wooncoöperaties ontmoeten corporaties én de gemeente.

Hoe helpt de gemeente Utrecht wooncoöperaties?

Hoe maak ik kans op een kavel?

Voor wie is een wooncoöperatie interessant?

Kaartenbak Utrecht

Algemene Visie

Bestuur en Leden

Statuten

Modelstatuten Utrecht

Fase 1: inschrijven en selectie

Fase 2: selectietraject

Fase 3: Plan van aanpak

Locatiespecifieke Visie

Optieovereenkomst

Experts inschakelen

Ontwerpfase: VO, DO en TO

Haalbaarheidsonderzoek

Erfpachtovereenkomst

Vergunningen

Erfpachtrecht en levering kavel

Bouw- en opleverfase: Wat Komt Erbij Kijken?

Bouw en oplevering: tips

Financiële ondersteuning Utrecht

Heading

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

  1. Item 1
  2. Item 2
  3. Item 3

Unordered list

  • Item A
  • Item B
  • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

No items found.

Contact formulier

Dank voor je bericht! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Stuur je vraag naar afdeling wooncoöperaties Utrecht

Blijf op de hoogte over collectieve zelfbouw in Gemeente Utrecht

Bezig met laden...Login om te volgen