Gemeente Utrecht

Help ons het gesprek aan te gaan! We werken samen met gemeentes om meer kavels beschikbaar te maken en processen te vereenvoudigen. Jouw interesse geeft richting aan onze gesprekken en bepaalt de prioriteit. Wil je samen bouwen in deze gemeente? Laat je interesse horen en zet jouw gemeente op de kaart!

Help ons het gesprek aan te gaan! We werken samen met provincies om processen te vereenvoudigen. Jouw interesse geeft richting aan onze gesprekken en bepaalt de prioriteit. Wil je samen bouwen in deze provincie? Laat je interesse horen en zet jouw provincie op de kaart!

Gemeente
Utrecht

Gemeente Utrecht

Startpunt voor wooncoöperaties Gemeente Utrecht

Wil jij zelf de regie over je toekomstige woning, een betaalbare huur en meer samen delen met je buren? Start dan een wooncoöperatie in Utrecht. Ontdek hier welke kansen en ondersteuning deze bruisende gemeente biedt!

Samen bouwen en leven

Een wooncoöperatie is een vereniging van een groep bewoners die samen een bepaald woonideaal willen realiseren. De coöperatieve vereniging bezit woningen en verhuurt deze zonder winstoogmerk exclusief aan de leden, die samen de organisatie besturen. Daarbij neemt het collectief niet alleen de ontwikkeling, maar ook het toekomstige onderhoud en beheer voor haar rekening. Een unieke kans dus om met elkaar en zonder winst een woning te realiseren die nu en straks past. Óók financieel. De gemeente Utrecht gelooft sterk in dit gedachtegoed. Daarom ondersteunen ze wooncoöperaties, bijvoorbeeld door organisatorische hulp te bieden, initiatieven financieel te ondersteunen en geschikte ontwikkellocaties beschikbaar te stellen. Al deze informatie brengen we hier samen.

Betrokkenheid voorop

Dennis de Vries, wethouder Wonen, legt uit waarom ze zich hiervoor inzetten: ‘We vinden het in Utrecht belangrijk om ruimte te geven aan wooncoöperaties, dus aan mensen die met elkaar verantwoordelijkheid nemen voor hun woon- en leefomgeving. Wooncoöperaties bouwen niet alleen aan een gezamenlijk thuis, maar ook aan gemeenschappelijkheid. Letterlijk, door ruimtes te creëren waar mensen elkaar ontmoeten, maar ook in figuurlijke zin. Binnen wooncoöperaties zijn mensen bij elkaar betrokken, staan vaak ook op eenzelfde manier in het leven, en kijken naar elkaar om.’ 

Programma in uitvoer

Sinds 2025 is het uitvoeringsprogramma Wooncoöperaties van kracht. Daarmee wordt het een stuk eenvoudiger om een wooncoöperatie te starten en je in te schrijven voor kavels. Naast een helder stappenplan met checklist, kun je nu ook rekenen op een vast aanspreekpunt voor vragen en financiële ondersteuning. Tot slot stelt de gemeente binnen dit programma jaarlijks twee betaalbare locaties beschikbaar. Dit kan op eigen grond, grond van derden of in vastgoedobjecten zijn. Leuk nieuws: er is een kavel aangewezen in Leidsche Rijn Centrum Oost, waarvoor binnenkort een tenderprocedure start.

Bouw je toekomst

Wil jij jouw woondroom werkelijkheid maken, samen met toekomstige bewoners in een wooncoöperatie? Meld je dan aan op CrowdBuilding om jouw plek in de ‘kaartenbak’ van de gemeente Utrecht te claimen en in aanmerking te komen voor deze of een andere, toekomstige locatie. In het aanmeldproces staan alle voorwaarden vermeld, zoals het minimale aantal bestuursleden, eisen voor de visie en statuten. Wooncoöperaties die overal aan voldoen, kunnen zich vervolgens aanmelden voor de kavel. Daarna volgt er een loting via de notaris. Het hele proces verloopt via dit platform. Ook houden we je hier continu op de hoogte van ontwikkelingen. Volg dus direct deze pagina. 

Start je eigen project

Voordat u als wooncoöperatie mee kunt doen aan de selectie voor een kavel moet u zich registreren voor de Kaartenbak.

Start je eigen project
No items found.
Locatie

Utrecht

'We vinden het in Utrecht belangrijk om ruimte te geven aan wooncoöperaties'

Bouw binnenkort mee aan ontwikkelgebied Leidsche Rijn, Utrecht

Goed nieuws! Binnenkort kun je als wooncoöperatie via CrowdBuilding een kavel in Leidsche Rijn Centrum Oost bemachtigen. Wil jij samen met gelijkgestemden een thuis bouwen in deze bruisende stadswijk? Dan is dit je kans.

Hoe bouw ik mee?

Inschrijven voor deze, of een andere kavel, kan niet zomaar. Je moet hiervoor eerst een wooncoöperatie starten en deze inschrijven voor de kaartenbak van de gemeente Utrecht via CrowdBuilding. Alleen goedgekeurde groepen in de kaartenbak mogen meedingen naar een kavel. 

Bereid je voor

Dit is hét moment om jouw woondroom in Utrecht werkelijkheid te maken! Dus houd het CrowdBuilding-platform in de gaten, volg de pagina en blijf op de hoogte. Tot de kavel beschikbaar komt en de inschrijving opent, heb je mooi de tijd om alles voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld alvast na over:

  • Je groep, die moet bij de inschrijving uit minimaal 5 leden bestaan
  • Jullie visie, dus wat voor woongemeenschap je wil creëren
  • De statuten, waarin je alle afspraken vastlegt

Maak alvast een project aan op de CrowdBuilding website. Benieuwd welke stappen je moet doorlopen om je in te schrijven voor de kaartenbak en de kavel? [Bekijk het hele proces]

Over ontwikkelgebied Leidsche Rijn

Utrechts tweede stadscentrum

Leidsche Rijn groeit. Dit dynamische stuk stad, gelegen tussen Utrecht binnenstad en de nieuwe woonwijken, krijgt steeds meer vorm. Uniek voor het gebied is de overkapping van de A2 die nagenoeg alle (verkeers)barrières wegneemt; de hieruit ontstane hoogteverschillen geven het gebied ook veel karakter. Dankzij de mooie mix van wonen, werken, winkelen en uitgaan is Leidsche Rijn echt een bruisende plek voor jong en oud. Met horecaclusters aan het Brussel- en Berlijnplein en bijzondere locaties, zoals boerderij Rood Noot of restaurant Buiten bij de Sluis in het sluiswachtershuisje, is dit meer dan alleen een woonwijk. Dit is Utrechts tweede stadscentrum in de dop!

Kavels G15b en c

Kavels G15b en c liggen in het deelgebied Leidsche Rijn Centrum Oost, een levendige locatie direct aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier worden stadswoningen, studentenwoningen en appartementen gecombineerd met groene zones, zoals Park Leeuwesteyn en de omgeving rondom de monumentale boerderij Rood Noot. Langs de cultuuras vind je verschillende culturele, leisure- en horecafuncties, waaronder een bioscoop. De Fietsboulevard en het busstation zorgen voor een uitstekende verbinding met de rest van Utrecht en omgeving, terwijl de stedelijke architectuur het gebied een moderne uitstraling geeft. 

Wil je inzicht in alle voorwaarden en eisen van dit ontwikkelgebied? Bekijk hier het stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan Leidsche Rijn Centrum Oost.

Wat is er al? 

Een groot deel van het stadsdeel Leidsche Rijn Centrum is nu in aanbouw of al opgeleverd. Waar woningen zijn opgeleverd, is ook de openbare ruimte al ingericht. Zo ook rondom de kavel G15b en c. Ga gerust eens langs om te kijken! Benieuwd naar de status, planning en inhoud van alle ontwikkelingen in dit gebied? 

Lees meer

Start je eigen project

Voordat u als wooncoöperatie mee kunt doen aan de selectie voor een kavel moet u zich registreren voor de Kaartenbak.

Start je eigen project

De Open Kaart

Samen Wonen, Samen Ouder Worden: Woongroep Toekomstmuziek

In gesprek met Liesbeth Gijsbers en Hermien Miltenburg, twee van de drijvende krachten achter 55+ Woongroep Toekomstmuziek in Nijmegen.

Wooncooperatie de Bonte Hulst is een droom die uitkomt

Bij wooncoöperatie de Bonte Hulst staat de gemeenschap centraal.

Torteltuin maakt betaalbaar wonen in Amsterdam weer mogelijk

Dankzij de Torteltuin wordt wonen in de stad weer betaalbaar. "We zijn onderdeel van een beweging."

Hoe Eureka! zorgt voor energieneutraal wonen

Wij willen participeren met de buurt, wij willen toegankelijk zijn voor de buurt.

Wonen in een biobased Tiny House, in de natuur

Met een Tiny House van biobased materialen wonen in de natuur.

Een zelfbouwstraat voor en door starters

Op je 19de een eigen straat bouwen... Dat deed Charlie met haar vriend, toen 23.

Stroom bouwt een zorgzaam 'dorp' in de stad

Met de wooncoöperatie kunnen we in het klein experimenteren met grote vraagstukken.

Hoe een groep natuurliefhebbers hun eigen landgoed bouwt

We willen niet uitgaan van minder impact, maar juist van een positieve impact die we met ons land maken. Wat bouw je als de natuur centraal staat, in plaats van de mens?

November 4, 2024

Maak op de woontop ook plaats voor burgerinitiatieven

Woningbouw moet niet alleen aan projectontwikkelaars worden overgelaten. Lokale burgerinitiatieven leveren betere woningen en een sterkere samenleving op!

Lees veder

De kracht van ‘bottom-up’ ontketent een revolutie in wonen

Markt gestuurd woonbeleid heeft ons de laatste decennia een enorme wooncrisis ingestort. Dat besef is ondertussen gemeengoed, ook in politiek Den Haag. Toch wordt er veel hoop voor de oplossing gevestigd op het top-down bouwen van woningen door marktpartijen.

Lees veder

CrowdBuilding: ‘10% van woningbouwopgave realiseren via collectieve zelfbouw’

CrowdBuilding: ‘10% van woningbouwopgave realiseren via collectieve zelfbouw’

Lees veder

Rabobank ondersteunt collectieve woonvormen in Limburg

Rabobank ondersteunt collectieve woonvormen in Limburg

Lees veder

CrowdBuilding: zo vinden duurzame woonprojecten en bewoners elkaar

CrowdBuilding: zo vinden duurzame woonprojecten en bewoners elkaar

Lees veder

Crowdbuilding in de Amsterdam Donutcoalitie

De missie van de Amsterdam Donut Coalitie is lokale veranderaars met elkaar te verbinden, gezamenlijke inspanningen zichtbaar te maken en zo de regio ‘in de donut’ te helpen. CrowdBuilding is partner van de Donut Coalitie

Lees veder
Inspiratie

13:00 – 17:00

Inspiratie

Collectieve wooninitiatieven Flevoland

Gaan we samen wonen?

07
Mar
Informatie

19:30 – 21:00

Informatie

Platformbijeenkomst CPO locatie vinden Den Bosch

Hoe vindt je een geschikte locatie voor collectieve zelfbouw?

12
Mar
Evenement

10:30 – 16:00

Evenement

Gemeenschappelijk Wonen Dag

Ben je geïnteresseerd in gemeenschappelijk wonen?

17
May

11 Artikelen

11 Artikelen

Wat is collectieve zelfbouw?

2 Artikelen

2 Artikelen

Over CrowdBuilding

13 Artikelen

13 Artikelen

Hoe werkt CrowdBuilding

22 Artikelen

22 Artikelen

Stappenplan Utrecht

Type subsidie 1

No items found.

Type subsidie 2

No items found.

Contact form

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Blijf op de hoogte over collectieve zelfbouw in Gemeente Utrecht

Bezig met laden...Login om te volgen